Zonnepanelen prijzen en mogelijkheden

Bij een pannendak moet je heel goed kijken wat de beste plek is om zonnepanelen te plaatsen. Het is mogelijk om op basis van je energieverbruik en dakoppervlakte een berekening te maken van het aantal benodigde zonnepanelen die nodig zijn om jouw huishouden van voldoende stroom te voorzien. Als rekenvoorbeeld nemen we 10 zonnepanelen van 320 Wp. Per jaar leveren de panelen ongeveer 2.720 kWh per zonnepaneel. Als je dus maar weinig ruimte kunt of wilt benutten om zonnepanelen te plaatsen, dan is een monokristallijn zonnepaneel vaak de beste voor jouw dak. Zonnepanelen horen zo’n 25 jaar mee te gaan, dus uiteindelijk zou je ongeveer achttien jaar ‘gratis’ stroom uit de zonnepanelen moeten kunnen halen.

Subsidie Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen: subsidie mogelijk in 2021? Je zonnepanelen leveren 30 jaar energie op. Na afloop van je huurtermijn kun je het zonnestroomsysteem voor een klein bedrag overnemen. Met installatie van zonnepanelen, maar óók met advies over andere duurzame investeringen. Dat komt omdat het rendement van een zonnepaneel op elk dak anders kan zijn. Onze experts bekijken graag mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw dak. Financiële regelingen en gemeentelijke subsidies verlagen de investering in zonnepanelen. Hou de diverse subsidiemogelijkheden goed in de gaten of neem contact op met een leverancier in uw gemeente. Daarnaast zijn er afhankelijk van de gemeente, per jaar subsidiemogelijkheden beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Installatie + advies over subsidies / regelingen door specialist.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het piekvermogen is nodig om de jaarlijkse opbrengst te berekenen, maar ook om te bepalen wat de capaciteit van de omvormer moet zijn voor een bepaald aantal panelen. Het benodigd aantal panelen hangt af van het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek (Wp, zie onder). Omdat de opbrengst van zonnepanelen jaar op jaar verschilt, en in de loop der jaren langzaam iets achteruit gaat, zou je bijvoorbeeld voor 12 panelen kunnen kiezen als die op je dak passen. Een huishouden verbruikt gemiddeld 2765 kWh stroom, wat overeenkomt met 11 zonnepanelen (bron: Milieu Centraal). Wil je dit snel en eenvoudig berekenen, surf dan naar de zonnekaart Geef je adres in en deze handige tool bepaalt hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, rekening houdend met de eigenschappen van je dak. Kies je voor panelen met een piekvermogen van 250Wp, moet je dus minstens 17 zonnepanelen laten plaatsen om jouw volledige energieverbruik te dekken (= 4117/250).

Op Zonnepanelen-expres.nl vind je alle zonnepanelen leveranciers in Nederland.

 

Soort Kosten Rendement Pluspunt
1) Monokristallijn Duurder dan polykristallijn en dunne film Zeer hoog Geschikt voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig
2) Polykristallijn Goedkoper dan monokristallijn Goed Ideaal voor grote oppervlaktes
3) Amorf (dunne film) Goedkoper dan monokristallijn Laag Buigzaam, te gebruiken voor objecten (voertuigen, carports, zonwering, voorgevels etc.)
4) Glas-glas Duurder dan andere soorten Zeer hoog Langere levensduur

 

Monokristallijn zonnepaneel

De amorfe (of dunne film) zonnepanelen die vervaardigd zijn uit silicium zijn goedkoper dan monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen omdat er simpelweg minder materiaal nodig is bij de productie van de zonnecellen. Een monokristallijn zonnepaneel is dus wel duurder dan een polykristallijn zonnepaneel, maar omdat het rendement hoger is, heb je minder monokristallijn zonnepanelen nodig om hetzelfde rendement te behalen als met polykristallijn zonnepanelen. Anders dan de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen die beide vervaardigd worden uit silicium is wordt dit derde type zonnepaneel gemaakt uit de ingrediënten: koper, indium en selenide. De specifieke eigenschappen van monokristallijne zonnepanelen (denk aan: wattpiek, rendement en garantie) verschillen per zonnepanelen merk Het is dan ook mogelijk om belangrijke eigenschappen van een monokristallijne zonnepaneel met elkaar te vergelijken.

Polykristallijn

Dus een polykristallijn zonnepaneel is qua prijs voordeliger dan een monokristallijn zonnepaneel, net als dat kunststof kozijnen goedkoper zijn dan houten kozijnen, maar levert minder rendement dan een monokristallijn zonnepaneel. Het komt er dus op neer dat de polykristallijn zonnepanelen iets groter zijn dan de monokristallijn variant, daarnaast zijn deze goedkoper om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Aan de andere kant is het produceren van een polykristallijn (poly kristallijn) zonnepaneel weer iets goedkoper per vierkante meter ten opzichte van monokristallijn (mono kristallijn) zonnepanelen.

Amorf (dunne film)

De amorfe (of dunne film) zonnepanelen die vervaardigd zijn uit silicium zijn goedkoper dan monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen omdat er simpelweg minder materiaal nodig is bij de productie van de zonnecellen. Het rendement van dunne film zonnepanelen ligt bij normale omstandigheden een stuk lager in vergelijking met de andere soorten zonnepanelen Voor eenzelfde rendement als de andere panelen is doorgaans meer dakoppervlak nodig. Deze dunne-filmpanelen behalen een rendement van 14% en meer, wat een stukje hoger is dan dat van traditionele amorfe zonnepanelen. Het kortere productieproces van polykristallijne zonnepanelen maakt ze 5 à 10% goedkoper ten opzichte van de monokristallijne variant.

Glas-glas

We kunnen u helpen met het achterhalen van het juiste type dubbelglas en het claimen van nieuw dubbelglas en eventuele montagekosten bij de originele fabrikant. Mocht u het dubbel glas niet bij ons hebben gekocht dan zijn wij graag bereid u te helpen met het achterhalen en oplossen van het probleem. Bereken direct de prijs voor HR++ dubbelglas én uw energiebesparing.