Centrale verwarming

Centrale verwarming (afgekort tot cv, vaak chauffage genoemd in het Vlaams) is een verwarmingssysteem, waarbij de warmte die nodig is voor de verwarming van de vertrekken van een gebouw, centraal wordt opgewekt en met behulp van een warmte overbrengend medium (stoom, water of lucht) wordt overgebracht naar deze vertrekken. Voor woningen met verwarmingsketels en onafhankelijke verwarmingsregeling in meerdere kamers heb je de Slimme Thermostaat – Starterkit, de Extensiekit (afhankelijk van je systeem) en extra Slimme Radiatorknoppen nodig, indien nodig. De aanschaf kosten van een luchtverwarming systeem zijn hoger dan van een traditioneel systeem, maar doordat er stimulatie op het gebruik van elektriciteit zit door prijsverlaging van elektriciteit, is het dagelijks gebruik goedkoper. Radiatoren geven hun warmte af via stralingswarmte uit het warme water dat vanuit de cv-ketel via leidingen door de woning verspreid wordt.

Cv- ketel

Vaak zie je ook het woord HR-ketel gebruikt worden wanneer het over cv-ketels gaat, maar het verschil tussen de twee is misschien nog een beetje onduidelijk. Wil je graag de beste keuze maken uit ons uitgebreide aanbod cv-ketels? Momenteel ervaren 1,5 miljoen huishoudens het comfort van onze cv-ketels en warmtepompen. Cv-ketels zijn tegenwoordig een stuk zuiniger dan voorheen, en worden daarom ook wel hr-ketel of hoogrendementsketel genoemd. Zo zorgt uw cv-ketel voor een behaaglijk warm huis en warm water uit de kraan. Zo kunt u goed geïnformeerd een cv-ketel kopen of huren, en weet u wanneer het tijd is voor het periodieke cv-ketel onderhoud. Heeft u liever geen omkijken naar uw cv-ketel met een service- en onderhoudsabonnement of maakt u liever gebruik van een eenmalige onderhoudsdienst? Kies voor een onderhoudsabonnement of eenmalig cv-ketel onderhoud.

Cv- ketel rendement

Tegenwoordig hebben bijna alle cv-ketels een hoog rendement dus is het verschil minder groot geworden. De benaming HR-ketels wordt dus gebruikt voor extra zuinige verwarmingsketels. Met de komst van hoogrendementsketels in de jaren tachtig is er een nieuwe categorie ontstaan, naast de ‘normale’ centrale-verwarmingsketels. Door in de instellingen van de CV-ketel de watertemperatuur te verlagen daalt de algehele watertemperatuur in het systeem. Wat velen niet weten is dat een HR-ketel zijn hoge(re) rendement pas haalt als het water dat terugkomt bij de ketel kouder is dan 58°C. Uiteraard meten we ook hoe zuinig de ketels zijn bij het verwarmen van kraanwater.

Op CV-ketel-gids.nl vind je een overzicht van alle CV-ketel installateurs in Nederland.

Cv- ketel installatie

Centrale verwarmingsketels zorgen ervoor dat alle ruimtes in jouw huis verwarmd worden. Het is daarom van belang dat je een toekomstbestendige keuze maakt bij het kopen van een nieuwe verwarmingsketel. Afhankelijk van het gebruik, kan een cv-ketel wel 15 jaar of zelfs nog langer meegaan. Er hangt dus een prijskaartje aan een nieuw cv-ketel, maar voor ieder budget is er een passende én kwalitatieve ketel te vinden! De prijzen van een cv-ketel zijn afhankelijk van het type ketel dat u wilt aanschaffen.

 

Extra optie Gemiddelde prijzen Kenmerk
Complete CV installatie, incl. radiatoren en thermostaat €6.000 Efficiënter energieverbruik
Radiator €250 – €400 Snelle manier van ruimte verwarmen
Boiler €250 – €350 Noodzakelijk bij solo ketel
Zonneboiler €2.000 – €4.000 Warmte opwekking op zonne-energie
Slimme thermostaat €200 – €300 Thermostaat en energiemeter in één
Onderhoudscontract €70 – €130 Goed onderhoud voorkomt problemen

 

Cv- ketel onderhoud

Onze vakmannen zijn gespecialiseerd in het goed onderhouden van cv-ketels en het oplossen van een cv-ketel storing Vroeger deden loodgieters dit werk ook. Een verwarmingsspecialist is nu uitsluitend bezig met cv-ketels en de installatie daarvan, het onderhoud oplossen van storingen en cv-tuning De meeste ketels die bij consumenten thuis hangen hebben een vermogen van 40 kW. Maar in principe werkt elke cv-ketel, ook de industriële en ketels voor grote gebouwen en bij VVE’s, op dezelfde manier. Periodiek cv onderhoud helpt om storingen en onnodige reparaties te voorkomen, en zorgt dat uw ketel zo efficiënt mogelijk blijft werken.

Radiatoren

Onze designradiatoren zijn niet alleen geschikt voor de badkamer, maar ook voor de hal of woonkamer. Van klassieke tot modern minimalistische radiatoren, voor elk type interieur is een geschikte designradiator verkrijgbaar. Een radiator levert een hoger vermogen bij een CV-ketel met een waarde van 90/70/20 (vaak oude ketels) dan bij een CV-ketel met een waarde van 75/65/20 (de nieuwe ketels). Let daarbij wel op het vermogen van de designradiator, want voor grotere ruimtes is ook meer vermogen nodig.

Thermostaat

Hierdoor heb je de vrijheid om de thermostaat overal in huis neer te zetten of op te hangen. Het gebeurt heel vaak dat de originele locatie van de thermostaat helemaal niet logisch is. Hij hangt bijvoorbeeld naast een deur of de zon schijnt er de hele dag op. Wanneer de thermostaat draadloos is, plaats je een zogenoemde RF-module op de originele thermostaat aansluiting. Natuurlijk bedien je deze slimme thermosstaten ook nog met de app.

Warmtepomp

Warmtepompen worden gebruikt om warmte terug te winnen of bijvoorbeeld een huis te verwarmen. In die toepassing wordt de warmtepomp gezien als een vorm van duurzame energie waarbij lage temperatuur-omgevingswarmte uit de bodem of de lucht wordt gebruikt voor verwarmingsdoeleinden op een hoger niveau. Dit komt vooral veel voor bij lucht/water warmtepompen omdat deze een laag rendement hebben bij lage buitentemperaturen. Daarbij komt dat de benodigde “opvoer” warmte vanwege het gebruik van een luchtblazer lager kan zijn dan bij het gebruik van (lage temperatuur)radiatoren zoals bij een lucht/water-warmtepomp. Een warmtepomp in huishoudelijke apparaten komt voor bij de koelkast en vriezer, maar ook bij de wasdroger In de woningbouw en utiliteitsbouw wordt de warmtepomp gebruikt voor ruimteverwarming en koeling en bij woningbouw voor het aanmaken van warm tapwater.